11 Ağustos 2008 Pazartesi

GUSÜL ABDESTİ ALMAK

GUSÜL ABDESTİ ALMAK[1]

* TANRIDAN NE GELİRSE, ONA RAZI OL; HER ŞEYE RAZI OLMAK KULLUK İCABIDIR.

KUTADGU BİLİG

Gusül; Bedenin her tarafını yıkamak demektir. Buna taharet-i kübra (büyük temizlik) bu temizliğin yapılmasının gerektiren hallere de hades-i ekber (büyük kirlilik) denir.

Çocukların ekserisi banyo yapmaktan ve tırnak kesmekten hoşlan­maz. Saç tıraşında da durum aynıdır. Belki de bunun sebebi biz anne-babalarız. Onları zorla berbere götürür, zorla banyoya sokar, zorla tırnak­larını kesersek, bizim bu zorlamalarımız onlarda karşı tepki doğmasına se­bep olacaktır. Halbuki teşvik ederek, özendirerek, bunun özellikle kendi sağlığı için gerekli olduğunu anlatırsak ve biz de bu yolda örnek olursak; işimiz kolaylaşacak, çocuklarımız fazla direnç göstermeden temizlik alış­kanlığı kazanacak, zamanla bundan zevk alacaklardır.

Gusul gibi farz olan temizliğin dışında, her insan en az haftada bir kez banyo yapmalıdır. Yaz aylarında ise, aşırı terlemeden dolayı daha sık banyo yapmak gerekir.

Şüphesiz hayâ (utanma) duygusu, mü’minin imanından bir cüz olup yerine getirilmesi, imanın kemaline işaret sayılmaktadır. İster cünüplükten dolayı olsun, ister başka sebeplerle; yıkanmak isteyen her mü’minin, guslederken avret sayılan yerlerini örtmesi Allah Teâlâ’nın te’dib-i ilâhisidir. Binaenaleyh, müslüman olan her kimsenin “gözlerini harama kaşı kapayıp avret yerlerini muhafaza etmeleri” yıkanırken de riayet edecekleri edeptendir. Gerek hamamlarda, gerekse yalnız yıkanırken avret mahallini bir peştamal (önlük) ile örtmeleri Allah Teâlâ’dan utanmanın bir gereğidir. Yıkanırken erkelerin, dizleri ile göbekleri arasını, kadınların da aynı şekilde dizleri ile göbekleri arasını bir örtü ile kapattıktan sonra yıkanmaları lâzımdır.

Guslün şeklini, âdâbıyla beraber ancak Rasülullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)'den öğrenmemiz mümkündür. Zira emirlerin ço­ğunluğu onun açıklamasına istinaden yerine getirilebilir. Namazda olduğu gibi guslün şeklini O'nun sahih kaynaklı sünnetlerinden şu şekilde tesbit etmemiz mümkündür:

Gusletmek isteyen mü'min, tesettür esaslarına riayet ederek örtündükten sonra, ön ve arkası kıbleye gelmeyecek şekilde çömelir, gusül için niyet eder ki, gusül için niyet et­mek İmam-ı Azam'a göre sünnet, İmam-ı Şafiî'ye göre farzdır. Önce euuzü çekilerek besmele okunmadan “Niyet ettim cünüplükten temizlenmek için yıkanmaya” veya “gusül abdesti almaya” diye niyet edilir.

Önce varsa avret mahallindeki pislikleri gide­rir, sonra üç defa ellerini yıkar. Ve aynen namaz için aldığı abdest gibi abdest alır; ancak yıkandığı yerde su birikiyorsa ayaklarının yıkanmasını sonraya bıra­kır. Sonra sırasıyla üç defa başından, üç defa sağ, üç defa da sol tarafından su döker ve her defasında suyu ken­diliğinden ulaşmayan yerlere de ulaşması için elleriyle vücudunu ovuşturur. Her döküşte su bedenin her tarafına ulaştırılarak ovuşturulur. İğne ucu kadar kuru bir yer kal­mamak üzere vücudun her tarafı üç defa iyice yıkanır. Diplerine ulaşması için saçlarını hilaller varsa erkekler örüklerini çözer, kadınlar çözmeye bilir. Yıkanırken suyun, saçların diplerine, sakal, bıyık ve kaşların altına, göbek deliğine, kulakların iç kısmına ve küpe deliklerine ulaştırılması sağlanır.

Bir sabunlu bez ve sabunla yıkanan kişi, normal abdestini aldıktan sonra başından itibaren sabunlanmaya başlar ve köpüren bir bezle güzelce sabunlanır. Sabunlandıktan sonra vücudunda sabun kalmayacak ve sabunun kayganlığı kaybolacak şekilde bol su dökerek yıkanır. Böylece gusül abdesti almış vücudunda bir toplu iğne başı büyüklüğünde kuru yer kalmamış olur.

Parmaklarda sık olan yüzükler yerinden oynatılarak altları yıkanır. Vücuda yapışmış olan ve suyun bedene ulaşmasına engel olan şeyler giderilir. Dişlerin ararında kalan yemek ve ekmek kırıntıları temizlenir.

Gusül yaparken dua okunmaz, edep yerleri örtülü değilse kıbleye dönülmez ve gereksiz yere konuşulmaz.

Farzlarına, sünnet ve müstehaplarına riayet edilerek yapılan gusül böylece tamamlanmış olur.

Gusül yapması gereken bir kimse, ağzına ve burnuna su alıp iyice yı­kadıktan sonra akar bir suya, denize veya büyük bir havuza girerek vücudunun her tarafını ıslatırsa gusül almış sayılır.

Guslün Farzları :

Guslün farzları üçtür:

1. Ağza su alıp çalkalamak.

2. Buruna su çekip yıkamak.

3. Bütün vücudu yıkamak. [2]

Guslün Sünnetleri :

Besmele ile başlamak, niyet etmek, besmele ile niyeti guslün evvelinde elleri yıkarken söylemek, bedenin herhangi bir yerinde pislik varsa önceden onu gidermek, önce edep yerlerini (pislik olmasa bile) yıkamak, gusülden önce abdest almak, yıkandığı yerde su birikiyorsa ayakların yıkanmasını sonraya bırakmak, bedene üç defa su dökmek ve her döküşte suyu bedenin her tarafına ulaş­tırmak, su dökmeye baştan bağlamak, sonra sağ omuza, daha sonra da sol omuza dökmek, suyu ilk döküşte bedeni ovmak, gusülde suyu israf etmemek az da kullanmamak, yıkandıktan sonra bedeni havlu veya benzeri bir şeyle silmek guslün sünnetlerindendir.



[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2007

[2] Gusülde suyun saçların diplerine, sakal, bıyık ve kaşların altına ulaştırılması, göbek deliğine ve kulakların iç kısmının da yıkanması gerekir. Parmaklarda sık olan yüzük hareket ettirilerek altı yıkanır. Küpe deliklerine de suyun ulaşması sağlanmalıdır. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları çıkarılarak dişlerin arası temizlenir. Vücuda yapışmış olan ve suyun vücuda nüfuz etmesine engel olan şeyler gi­derilir.

Hiç yorum yok: