20 Ağustos 2008 Çarşamba

NAFİLE NAMAZ KILMAK

NAFİLE NAMAZ KILMAK[1]

Nâfile; Zorunlu olmaksızın yapılan iş. Farz veya vacib namazlar dışında kalan ve Resûlullah (s.a.s)’ın kıldığına dair rivayet bulunan namazlar demektir. Bunlar da sünnet olan nâfileler ve mendup olan nafileler olmak üzere ikiye ayrılır. Sünnet olan nâfile, Allah elçisinin yapmağa devam ettiği ve ancak nâdir olarak yapmadığı kuvvetli işlerdir. Kimi zaman bu işleri yapmamasının sebebi insanlara farz olmadığını göstermektir. Mendup olan nâfile ise, Hz. Peygamber’in bazen yapıp, bazen yapmadığı, kuvvetli olmayan sünnetlerdir. Menduba müstehap da denir.

C. BAĞIMSIZ NÂFİLE (MENDUP) NAMAZLAR:

1- VAKTE BAĞLI NAMAZLAR:

Beş vakitteki farz namazların sünnetlerinden başka bir takım nâfile namazlar daha vardır ki bunlar, müstehap, mendup veya tatavvu’ adı verilen nâfilelerdir:

İŞRAK NAMAZI

En az iki rekat olup, sağlam görüşe göre, dört veya sekize kadar kılınabilir. Mendup bir namazdır. Vakti, güneşin bir mızrak boyu yükselmesi ile başlayıp, zeval vaktine yirmi dakika veya yarım saat kalıncaya kadar devam eder.

İşrak Namazı: Güneşin boyu bir mızrak yülsekdikten sonra bir saat içinde kılınan kuşluk namazının özel adıdır. İki rekat olarak kılınır.

İşrak namazı kılmak, bir hac ve umre sevabı kazandırır.

KUŞLUK NAMAZI

Duha namazı, Duhâ (kuşluk) vaktinde kılınan namazdır, öğlene kırkbeş dakika kalıncaya kadar kılınabilir. İşrak namazı kılındıysa kuşluk namazının 4 rekat kılınması uygundur. 6 rekat kılınması da mümkündür. Bu durumda kuşluk namazı ikindinin sünneti gibi kılınır.

EVVÂBÎN NAMAZI

Evvâbîn, evvâb kelimesinin çoğulu olup, Allah Teâlâ’ya çokça yönelen kişi anlamına gelir. İki ile altı rekata kadar kılınabilir. Bir, iki veya üç selâmla kılmak mümkündür. Hz. Peygamber, Sallallahü Aleyhi ve Sellem akşam namazından sonra altı rekat namaz kılınan evvâbînden sayılacağını bildirmiş ve arkasından şu ayeti okumuştur:

Eğer siz iyi olursanız, şunu iyi bilin ki Allah kötülükten yüz çevirerek tevbeye yönelenleri (evvâbîn) son derece bağışlayıcıdır. (İsrâ, 25)

YATARKEN KILNAN NAMAZ

Yatma zamanı gelince taze abdest alarak, Allah Rızası için dört rekat namaz kılıp abdestli yatmak çok sevaplıdır.

Abdestli yatmanın mükâfatı nedir?..

1) Bütün gece ibadet etmiş gibi melekler ona sevap yazarlar. Bütün gece sanki hiç uyumamış da namaz kılmış gibi sevap yazarlar.

2) Ölürse imanla göçmesine sebep olur.

3) Gökyüzünden melekler, onun vücudunu nur olarak görürler, inerler, etrafına izdihamlı bir şekilde toplanırlar.

4) Melekler başında, "Yâ Rabbi, bu kulun abdestli yattı; sen bunu mağfiret et!" diye sabaha kadar dua ederler.

5) Şeytan yanına sokulamaz; Onun için, geceleri böyle yatmaya çok gayret etmeliyiz.

TEHECCÜD NAMAZI

Yatsı namazından sonra daha uyumadan veya kısa bir uykudan sonra kalkıp kılınacak nâfile namaza gece namazı (salatül-leyl) denir. Bir süre uyuduktan sonra, gecenin yarısından imsak vaktine kadar kalkılıp kılınırsa teheccüd adını alır. Teheccüd namazı iki rekattan sekiz rekata kadardır. Her iki rekatta bir selam verilmesi daha faziletlidir. Ortası 6 rekattır.

KÜSÛF (GÜNEŞ TUTULMASI) NAMAZI

Güneş tutulmasına “küsûf”, ay tutulmasına “husûf” denir. Güneş tutulduğu zaman, bir beldede cuma namazını kıldıran imam, ezansız ve kametsiz olarak en az iki rekat namaz kıldırır. Ebû Hanife’ye göre bu namaz gizli, Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre açıktan kıraatla kılınır.

HUSÜF (AY TUTULMASI) NAMAZI

Ay tutulduğu zaman müslümanların evlerinde teker teker bir halde ve küsûf namazı gibi gizli veya açıktan iki ya da dört rekat namaz kılmaları menduptur. Ebû Hanîfe’ye göre, bu namazın camide cemaatle kılınması sünnette yoktur. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel ile bazı hadis bilginlerine göre, cemaatle kılınır.

Ay tutulması gece olabileceği için cemaatin camide toplanıp toplu namaz kılmasında güçlük vardır.

İSTİSKA (YAĞMUR DUÂSI)

İmam-ı Ebû Yusuf (rha) ve İmam-ı Muhammed (rha)'den rivâyet edildiğine göre; cemaat imamla birlikte istiskaya çıkar ve iki rek'at namaz kılarlar.

Namazdan sonra imam iki hutbeyi ayakta okur. İki hutbe arasında biraz oturması efdaldir. Hutbe bittikten sonra yüzünü kıbleye ve arkasını cemaate dönerek; duâ ve istiğfarda bulunur. İstiskada; imamın cemaatle birlikte, üst üste üç gün duâya çıkması müstehabtır.



[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2007

Hiç yorum yok: