21 Ağustos 2008 Perşembe

SEVMEK

SEVMEK[1]

*Muhabbetten Muhammed oldu hasıl.

Muhammed’siz muhabbeten ne hasıl?

(BEZM-İ ALEM VALİD SULTAN)

İnsan için en büyük mutluluk, Allah sevgisine ulaşmaktır. Allah Teâlâ, zâlimleri, fesatçıları, kâfirleri, israfçıları, haddi aşanları, kibirlenip böbürlenenleri sevmez.

Allah Teâlâ buyuruyor: فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ ٌ

(Rasûlüm) de ki eğer siz Allah'ı seviyorsanız hemen bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın, (Al-i İmran, 31) buyurmuş ve Allah sevgisine ancak O'nun emirlerine uymak, Peygamberi'nin yolundan gitmekle ulaşılabileceğini haber vermiştir.

Müslümanın görevi, sevgisini iyiye, güzele ve meşrû olana yöneltmektir. Sevdiğini Allah için sevmeli, sevmediğini de yine Allah için sevmemelidir. Allah'ın sevdiklerini sırf Allah rızası için sevmek, sevmediklerinden yine O'nun rızasını umarak kaçınmak gerekir.

Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: Âllah Teâlâ kıyamet gününde Benim için birbirlerini sevenler nerede? Onları gölgemden başka gölge bulunmayan bir günde Arşın gölgesinde gölgelendireceğim, buyurur. (Müslim Birr ve Sıla, 161).

Bir kimse din kardeşini severse, sevdiğini o kişiye söylesin. (Riyazü's-Salihîn, I, 413)

Şu halde müslüman, her şeye ve herkese karşı, her türlü çıkar düşüncesinden uzak, sırf Allah rızası için, samimi bir sevgi beslemelidir.

İyi bir mümin olabilmek için sevdiği kimseyi Allah için sevmelidir.(Ahmet b. Hanbel Müsned, III,288)

Sevmediğini Allah rızası için sevmemek da iyi mümin olma özelliklerindendir. (Ahmet b. Hanbel Müsned, V, 146)

Müslümanlar birbirini sevmedikçe gerçekten iman etmiş sa­yılmazlar." (Müslim, İman, 93)

Onun için bütün Müslümanlara değer vermeli, hem onlara hem onların dokunulmaz haklarına saygı göstermeli, kendile­rine dua etmeli, iyiliklerini istemeli, kusurlarını yaymayıp örtmeye çalışmalı, Müslümanlara duyduğu kin ve haset gibi his­leri gönlünden sokup atmalıdır.

Zaten Allah-ü Teâlâ Müslümanları Cennete koyunca, onların içindeki kötü duygu ve düşünceleri yok edecek, onlar da karşılıklı tahtlarda, sevinç, içinde, kardeş kardeş oturacak. Cenne­tin tadını çıkaracaklardır.

Allah-u Teâlâ Hazretleri’nin sevdiği kimseler, (Elmütehâbbîne fiyye) Benim için birbirlerine muhabbet eden, birbirleriyle arkadaş ve dost olan kişileri gördüğüm zaman, azabdan vazgeçerim! buyuruyor.

Biz müslümanlar o kadar kolaydan Allah’ın rızasını kazanabiliriz ki, İslâm’ı biz doğru tanımıyoruz. Biz doğru tanımadığımızdan, çevremizde İslâm’dan uzak yaşayanlar da doğru tanımadığından İslâm’a düşman gözüyle bakıyor, İslâm’ı kötü görüyorlar. Avrupalı, Amerikalı, Kanadalı, Hintli, Japon... her yerdeki gayrimüslim, İslâm’la müşerref olmamış insanlar İslâm’ı inceledikleri zaman, İslâm’a hayran kalıyorlar.

Allah’ın birbirini seven insanlara bu kadar mükâfatları verdiği dinimizde aşikâr iken; birbirimiz sevmek, birbirimizle dost olmak, birbirimize iyilik yapmak varken, bu düşmanlık niye?.. Dostluk varken, düşmanlık niye?.. [2]

KISSA VE HİKAYELER

SEVDİĞİNLE BERABERSİN

* SEVİLENİN KUSURLARINI HOŞ GÖRMEYEN, SEVMİYOR DEMEKTİR. GOETHE

Resûl-i Ekrem Efendimizin hizmetkârı Enes İbni Malik radıyalluhu anh anlatıyor:

Birgün Peygamber Efendinizle Mescid-i Nebeviden çıkmış gidiyorduk. Adamın biri Mescid'in önündeki gölgeliğin yanında:

-Yâ Resülallah! dedi. Kıyamet ne zaman kopacak?

Allah'ın sevgili elçisi ona bir soruyla karşılık verdi:

-Kıyamet için ne hazırladın, bakalım?

Adam başını eğip düşündü:

-Ey Allah’ın Elçisi! dedi. Benim farz ibadetler dışında öyle fazla bir orucum, namazım, verilmiş sadakam yok. Fakat ben Allah ve Resulünü seviyorum.

Resûl-i Ekrem Efendimiz de ona:

-Sen sevdiğinle beraber olacaksın, buyurdu.

Enes radıyallhü anh bu olayı anlattıktan sonra sözüne şunları ekledi:

"O gün Resul-i Ekrem'in "Sen sevdiğinle beraber olacaksın" buyurmasına sevindiğimiz kadar hiçbir şeye sevinmedik.

Ben de hem Peygamber Efendimizi, hem Hz. Ebû Bekir'i, nem Hz. Ömer'i seviyorum. Onların yaptığı güzel işleri yapamasam bile kendilerini sevdiğim için onlarla beraber olmayı umuyo­rum. (Müslim, Birr, 164) [3]



[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2006

[2] internet, M.Esat COŞAN

[3] Peygamberimin Sevdiği Müslüman, Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir, Zafer Yayınları, 2005 İstanbul /104

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Tebrik ederim be Ağabeyim. Amel defterinde açan güller olur inşaallah!