6 Ağustos 2008 Çarşamba

BORÇ VERMEK

BORÇ VERMEK[1]

*İnsan ölünce bütün borçlarından kurtulur. SHAKESPEARE

Borç; Geri vermek niyetiyle ihtiyaç sahiplerine verilen para veya eşya, ödünç. Bir veya birden fazla şahsa veya müesseseye karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülük, vecibe. Müslümanlıkta faizle borç vermek haramdır, günahtır. Borçlarını ödeyemeyecek durumda olanların borçlarını bağışlamak veya sonraya bırakmak sevaptır. Borcunu ödeyebilecek durumda olanlar da borçlarını zamanında ödemelidirler. Ödeyemeyecek olanlar da zamanından önce alacaklıya durumlarını bildirmelidir ki, o da işlerini ona göre ayarlasın. İslâmda devletin vazifelerinden biri de borçlulara yardımcı olmaktır.[2]

Borç vermek Kur'an ayetlerinde ve Peygamber Efendimizin hadislerinde çok tavsiye edilen müstehap amellerdendir.

Sadaka vermek güzel bir ibadettir. Ancak ihtiyaçlının onurunu incitmemek için, ödünç vermek daha da güzeldir.

وَإِن كَانَذُو عُسْرَةٍ فَنَظِرَةٌ إِلَى مَيْسَرَةٍ وَأَن تَصَدَّقُواْ خَيْرٌ لَّكُمْ

إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ {280}

Eğer (borçlu) darlık içinde ise, eli genişleyinceye kadar ona mühlet vermek (gerekir). Eğer (gerçekleri) anlarsanız bunu sadaka (veya zekat) saymak sizin için daha hayırlıdır. (Bakara 280) buyrulmaktadır.

Hadid suresi 18. Teğabün suresi 17. ve Müzzemmil suresi 20. ayetlerinde, Allah için borç verenlerin bağışlanacağı sevaplarının da kat kat verileceği müjdelenir.

Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem borç yükünden Allah’a sığınmış, olanca iyi niyetine rağmen borcunu ödeyemeyenlerin borcunu beytülmâldan ödemiştir.

Kur’an’da “Allah’a ödünç vermek” şeklinde ifadesini bulan, faizsiz ve karşılıksız verilen ödünç para anlamına “karz-ı hasen”i dile getiren ayetlerden birisi şöyledir:

Kim Allah’a güzel bir ödünç verecek olursa, Allah da onun karşılığını kat kat verir ve ayrıca onun çok değerli bir mükâfatı da vardır. (Hadid 11)

Allah’a ödünç vermekten maksat, sırf yardım gayesiyle ve Allah rızası için maddi sıkıntı içinde bulunanlara faizsiz borç vermek ve bu borcun tahsilinde kolaylık göstermektir.

KISSA VE HİKAYELER

EDEN BULUR

İnsancıl olmadıkça adil olamazsın. VAUVENARGUES

Hz. İsa Aleyhisselam, bir gün yolda yürürken bir gencin, ak sakallı, ihtiyar bir adamı tekmeleyerek sürüklediğini gördü. Hazreti İsa Aleyhisselam, ihtiyarın bu durumuna çok acır. Hemen koşarak onu kurtarmak ister. Fakat ihtiyar kendisine engel olur ve şöyle der:

- Lütfen dokunmayın, ne olur dokunmayın, beni tekmelesin.

Bu durum karşısında Hazreti İsa Aleyhisselam daha fazla merak ederek, sebebini sorar:

- Ben de zamanında babamı, burada, aynı şekilde tekmelemiştim. Bu genç benim oğlumdur.

Benim babama yaptığımın aynısını, şimdi öz oğlum bana yapıyor. Babama yaptıklarımın intikamını alıyor.[3]



[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2006

[2] Sözlük manaları

[3] GÜRAN, Kemal, Kendi Kendine Kur'an Okulu, Akit Gazetesi Yayını, s. 235

Hiç yorum yok: