20 Eylül 2008 Cumartesi

OYUN OYNAMAK

OYUN OYNAMAK[1]
* DÜNYÂ HAYÂTI OYUN VE EĞLENCEDİR… (EN'ÂM, 32)
Oyun; La’b, boş şeydir. Yani oyun ile boş yere vakit geçirmedir. İnsanın vaktini hoş ve boş şeylerle geçirmesine, oyalanmasına yarayan, genellikle belli kuralları olan eğlencelerdir. Genellikle çocukların oynadığı, hiç bir çıkara dayanmayan, eğlenceli yarışlar da oyundur. Beden veya zihin gücünün sadece zevk almak, dinlenmek ve eğlenmek maksadıyla yaptığı işlerdir. Müzik eşliğinde yapılan uyumlu hareketlerin hepsine de oyun denilir.[2]
İslâm'da şansa dayanan ve bir tarafın haksız kazancına, öbür tarafın kaybetmesine sebep olan oyunlar kumar sayılarak yasaklanmıştır.
Allahü Teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:
اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِينَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَتَكَاثُرٌ فِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ ... {20}
Biliniz ki, dünyâ hayâtı elbette la'b (oyun) ve lehv (eğlence) ve zînet yâni süslenmek ve tefâhür yâni öğünme ve malı, parayı ve evlâdı çoğaltmaktır... (Hadîd, 20)
At, katır, eşek, deve yarışları, atıcılık müsabakaları caizdir. Savaş hazırlığı olan her şeyi öğrenmek, harp manevraları yapmak teşvik edilmiştir.
Resulullah Sallallahü Aleyhi ve sellem efendimiz yapmış olduğu bir yarışta birinci, Ebû Bekir ikinci, Hazreti Ömer de üçüncü olmuşlardı. Hattâ atıcılık ve yarış oyunlarını meleklerin bile seyrettiği rivayet edilmiştir.
Bu gibi yarışlarda taraflardan birinin veya üçüncü şahısların kazanana ödül vereceklerini şart koşmaları da caizdir. Çünkü bu şekilde harp ve harp aletlerinin öğretilmesi teşvik edilmiş olur. Fakat, ödüle karşılıklı olarak yarışan taraflarca şart koşulur, yarışı kazanan taraf öteki taraftan ödülü alır, o taraf kaybeder ve zararlı çıkarsa; bu, kumar olur ve haramdır.
Spor yapmak amacıyla yarışlar, at yarışları ve atıcılık müsabakaları düzenlemek de menduptur. Ancak bu yarışlarda yarış yapan hayvanları bitkin hale getirmemek gerekir. Sırf eğlenmek için müsabaka yapmak mekruhtur. Ancak bu bayramlarda olursa, mübah ve hattâ menduptur.
Genel olarak karşılıklı iddia ve bahse dayanmayan ve sırf hoş vakit geçirmek amacıyla yapılmayıp bedenî, zihnî ve sosyal bir faydası olan oyunlar helal sayılmıştır. Zararlı ve hiç faydası olmayan oyunlar da yasaklanmıştır.[3]
Bir şeyi daha belirtmekte fayda vardır. Oyun yapıyoruz diyerek hayvan döğüştürmek, güreştirmek boğuşturmak da haramdır. Bunda doğrudan doğruya hayvana eziyet etmek vardır. Bundan dolayı Horoz döğüştürmek, deve güreştirmek, boğa döğüşü yaptırmak ve köpek boğuşturmak şeklinde hayvanlara yapılan eziyetlerin hepsi haramdır ve yasaktır. Bu tip oyunlar eğlenceden çok iddiaya varır ve bu iddialar neticesinde de kumar oynanmış olur. Hiç bir manası olmayan sadece nefse hoş gelen bu tip oyunlar spor değildir. Bir müslümanın bunlarla vakit geçirmesi de uygun değildir.

KISSA VE HİKAYELER
BABA OĞUL
*ARADIĞINI BİLMEYEN BULDUĞUNU ANLAYAMAZ.C.BERNARD
Nebraska'da yaşlı bir adam yaşardı.. Patates ekimi için bahçeyi bellemesi gerekiyordu, lakin bu çok zor bir işti... Tek oğlu olan David ona yardım edebilirdi fakat o da hapisteydi.
Yaşlı adam oğluna bir mektup yazdı ve sorunu açıkladı.
Sevgili David,
Patates bahçemi belleyemeyeceğimden kendimi çok kötü hissediyorum. Bahçeyi kazmak için oldukça yaşlanmış sayılırım. Burada olsan bütün derdim bitecekti. Biliyorum ki sen bahçeyi benim için hallederdin.
Sevgiler.... Baban
Bir kaç gün sonra oğlundan bir mektup aldı.
Babacığım,
Allah aşkına bahçeyi kazma. Ben oraya cesetleri gömmüştüm.
Sevgiler... David
Ertesi gün sabaha karşı FBI ve yerel polis çıkageldi ve tüm sahayı kazdı lakin hiçbir cesede rastlamadılar. Yaşlı adamdan özür dileyerek gittiler. Aynı gün yaşlı adam oğlundan bir mektup daha aldı.
Babacığım,
Şimdi patatesleri ekebilirsin. Bu şartlarda yapabileceğimin en iyisini yaptım.
Sevgiler.... David


[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2008
[2] Sözlük Manaları
[3] İnternet- İslam Ansiklopedisi- Ahmed ARPA

Hiç yorum yok: