19 Eylül 2008 Cuma

CİMRİLİK ETMEK

CİMRİLİK ETMEK[1]
*CİMRİLER, KENDİLERİNİN ÖLMESİNİ İSTEYEN İNSANLARA SERVET TOPLAYAN KİŞİLERDİR.
STANİSLAW LESZECNSKİ
Cimrilik; Harcanması gereken malı sarfetmekten kaçınmak, para ve malı çok sevdiğinden dolayı, başkasına bir şey vermekten çekinmektir. Cimrilik kötü ahlâklardan biridir. Cimri kimseyi kullar sevmediği gibi Allah celle celâlühu da sevmez.
Dinimiz, başta zekât olmak üzere bazı malî harcamalarda bulunmamızı emretmiştir. Aile bireylerinin bakımı, akrabaların görülüp gözetilmesi de bu emirler arasındadır. Çevremizdeki yoksullara imkân ölçüsünde malî yardım ise bir insanlık görevidir. Parası ve malı olduğu halde bir insan bu görevlerini yapmaz ve malını sarf etmekten çekinirse, cimrilik yapmış demektir.
Cimriliğin başlıca sebebi aşırı mal hırsı ve gelecekte yoksul kalma korkusudur. Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem:
Çocuk, cimrilik ve korkaklık sebebidir, buyurmuştur. Aşırı mal hırsı ve cimriliği yüzünden durmadan mal biriktiren ve tükenir endişesi ile hastalıklarında bile harcamayıp, dünyayı kendilerine zindan eden cimriler vardır. Halbuki mal Allah'ın nimetidir ve bu nimet yerli yerince harcanırsa Allah onu artırır.
Cimriler, insanlar arasında da, Allah katında da sevimsiz ve aşağılık kişiler olarak görülür. Yüce Allah bizlere şöyle buyurmaktadır:
Bunlar cimrilik ettikleri gibi insanlara da cim­rilik yapmalarını emrederler. Allah'ın buyruğun­dan kim yüz çevirirse bilsin ki, Allah şüphesiz hiç­bir şeye ihtiyacı olmayan ve hamdedilmeye layık olandır. (Hadid, 24)
İşte sizler, Allah yolunda harcamaya çağrılan kimselersiniz. Fakat içinizden bazıları cimrilik edi­yor. Allah zengindir, siz ise fakirsiniz. Eğer yüz çevirecek olursanız, yerinize başka bir toplum getirir de sonra onlar sizin gibi olmazlar. (Muhammed, 38)
Ama, cimrilik eden, kendini Allah'tan müs­tağni sayan, en güzel sözü yalanlayan kimseyi de en zora hazırlar cehenneme götüren yolu ona kolaylaştırırız. O kimse ölüp ateşe yuvarlandığı zaman, malı ona asla fayda vermez. (Leyl, 8-11)
الَّذِينَ يَبْخَلُونَ وَيَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبُخْلِ وَيَكْتُمُونَ مَا آتَاهُمُ اللّهُ مِن فَضْلِهِ وَأَعْتَدْنَا لِلْكَافِرِينَ عَذَابًا مُّهِينًا {37}
Onlar ki hem kıskanır, cimrilik ederler, hem de herkese cimrilik tavsiye ederler ve Allah'ın kendilerine fazlından verdiği Şeyleri saklarlar. Biz de böyle nimetleri gizleyen nankörlere hor ve rüsvay edici bir azap hazırladık. (Nisâ, 37) buyurmuştur.
Rasûl-i Ekrem (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) de şöyle buyurmaktadır:
Cimrilikten sakınınız. Çünkü cimrilik, sizden önceki milletleri helâk etmiştir.
Her sabah gökten iki melek iner. Birisi: -İlâhi İnfak edene karşılığını ver; diğeri: -Allah'ım! Cimrilik edene de telef ver (malını yok et), diye dua ederler. (Riyazü's-Salihin, I, 253)
Hz. Ebu Bekir Radıyallahü anh rivayet ediyor:
Hilekar, başa kakan ve cimri cennete giremez. (Tirmizi)
Hangi hastalık cimrilikten daha büyüktür? (Bahari, Kitabu’l-Humus, 3/137)
Üç (şey) helak edicidir. Mahkum olunan cimrilik, Tabi olunan heva, Herkesin kendi görüşüne uyması. (Münziri, Tergib ve Terhib, 1/286)
KISSA VE HİKAYELER

CİMRİLİĞİN BU KADARINA PES!
*PARASINDAN EN AZ YARARLANAN CİMRİNİN KENDİSİDİR. LA FONTAİNE
Resûlüllüh (s.a.v.) bir adam gelerek:
-Yâ Resûlüllah! Falanca komşum, hurma saplarını benim bahçeme koyuyor. Bana eziyet veriyor, dedi. Allah Resûlü o zâtı çağırarak, ona:
-Filancanın bahçesine koyduğun hurma saplarını bana sat, teklifini yaptı. Adam:
-Olmaz dedi. Allah Resûlü:
-Öyle ise bana hediye et onları, dedi. Adam bu teklife de:
- Olmaz dedi. Allah Resûlü son bir teklifte bulundu:
-Peki, cennette karşılığı verilmek şartı ile onları bana ver! Adam, bu son derece câzip teklife de:
- Olmaz, karşılığını verince, Allah Resûlü, şöyle söylemekten kendini alamadı:
- Selâm vermekten kaçınan kimse dışında, senden daha cimrî bir kimseyi görmedim.[2]


[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2007
[2] İnternet www biriz biz/hikayeler

Hiç yorum yok: