20 Eylül 2008 Cumartesi

KİBİRLENMEK

KİBİRLENMEK[1]
*KİBİR, BELE BAĞLANAN TAŞ GİBİDİR.ONUNLA NE YÜZÜLÜR, NE DE UÇULUR.
(HACI BAYRAM VELİ)
Kibir; Büyüklük, ululuk, azamet, şeref, gurur, gösteriş, böbür, kurum, büyüklenme, büyüklük taslama, yüksekten atma, ululuk iddia etme anlamlarındadır. Kendini başkalarından yüksek görerek onları aşağılamaktır. Kendini herkesten üstün tutmadır. Kendini ondan üstün görmekle, kalbi rahat eder. Kendisini, başkalarından üstün olmadığı halde üstün görme ve tutma hastalığıdır.[2]
Kendini başkasından üstün görme çok kötü bir huydur. Kendini ve ibâdetlerini beğenir. Dinen kibirlenme haramdır. Allah kibirlenenleri sevmez.
Kibir, İlk defa ibliste görüldü. O Adem Aleyhissalam’ı tazim etmeyerek kibirlendi, bundan dolayı Allah’ın lanetine uğradı. Şeytan'a ait bir özellik olan kibir, onun Hazreti Adem'e secde etmesini engellemişti. Cenab-ı Allah bunu Kur'ân-ı Kerim'de şöyle anlatmaktadır:
وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلاَئِكَةِ اسْجُدُواْ لآدَمَ فَسَجَدُواْ إِلاَّ إِبْلِيسَ أَبَى وَاسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِينَ {34}
(Hz. Adem'e) secde etmekten yalnızca iblis kaçındı. Kibirlendi ve kâfirlerden oldu. (Bakara, 34)
Küfür ve inkârın en önemli sebebi kibirdir. Nitekim inkâr ve isyan edenlerin çoğu kibir nedeniyle isyan etmişlerdir. Hazreti Musa Aleyhissalam'ın apaçık delilleri karşısında Firavun inkâr etmişti.
Sonra da Musa'yı ve Harun'u, firavun ve topluluğuna mucizelerimizle gönderdik. Fakat onlar, kibirlendiler ve suçlu bir kavim oldular. (Yûnus,75)
Hazreti Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sellem döneminde inkâr eden zengin ve ileri gelen insanlar kibir neticesinde inkar etmişlerdir. Kibir inkârda önemli bir rol oynadığından Allah Teâlâ Kur'ân'da kibirden sık sık bahsetmektedir,
Hazreti Nuh Aleyhissalam oğluna vasiyet ederken
İki şeyden seni menederim, biri şirk diğeri kibirdir, buyurmuştur.
Ebu Reyhâne Radıyallahü anh Hazreti Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sellem'den şöyle rivayet etmiştir:
Cennete kibirden hiçbir şey giremez. Orada bulunanlardan biri şöyle dedi:
-Ey Allah'ın Rasülü! Ben, kamçımın şaklaması ve ayakkabımın sağlamlığı ile güzel görünmekten hoşlanırım, bu kibir midir? Hazreti Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Selem:
-Hayır bu kibir değildir. Allah güzeldir güzeli sever Kibir hakkı küçük görmek ve başı gözü ile insanlarla alay etmektir. (Müslim, İman, 47; Ahmed b Hanbel, lV, 133-134) buyurdu.
Hazreti Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:
Kalbinde hardal tanesi kadar iman olan hiç bir kimse cehenneme girmez; kalbinde hardal tanesi kadar tekebbür bulunan hiç bir kimse de cennete giremez. (Müslim, İman, 147, 148)
Hadisteki ifade kibirli insanın cennete giremeyeceğini anlatmaktadır. Ancak buradaki kibir, Allah'a ve Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sellem'e karşı olan kibirdir.
Hazreti Peygamber, kibirlilerin cehenneme gireceğini şöyle anlatmıştır:
Cennet ile cehennem münakaşa ettiler. Cehennem şöyle dedi: "Bana zâlimlerle kibirliler girecek" Cennet onu şöyle cevapladı. "Bana zayıflarla yoksullar girecek" Bunun üzerine Allah (c.c) berikine "Sen benim azabımsın seninle dilediğime azab ederim" buyurdu. Ötekine de "Sen benim rahmetimsin, Seninle dilediğime rahmet ederim. Sizin her biriniz için dolu dolu insanlar var, (Müslim, Cenne, 34, 35, 36) buyurdu. Bu konudaki kudsi bir hadis-i şerifte Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
Kibriyâ ridam, azâmet izârımdır. Kim bu ikisinden herhangi birinde benimle çekişirse onu cehenneme atarım. (Ebû Dâvud, Libâs, 25; İbn Mâce, Zühd, 16)[3]
[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2008
[2] Sözlük manaları
[3] İnternet- İslam Ansiklopedisi- Zübeyr TEKKEŞİN

Hiç yorum yok: