23 Aralık 2008 Salı

ZİNA İFTİRASINDA BULUNMAK

ZİNA İFTİRASINDA BULUNMAK[1]
*İFFETLİ KADINLARA ZİNA SUÇU ATAN, SONRA DÖRT ŞAHİT GETİRMEYENLERE DE SEKSEN DEĞNEK VURUN. NUR, 4
İftira; Bir kimsenin yapmadığı bir şeyi yaptı demek, söylemediği bir sözü söyledi diyerek ona isnad etmektir.
Namuslu ve iffetli kimselere iftira etmek toplumu rahatsız eden, manevi hastalıkların en çirkin olanlarından birisidir.
Dinimiz insanın şerefine ve iffetine büyük önem vermiş, toplum içinde saygınlığının korunmasını emretmiştir. Bunun içindir ki, ona iftirada bulunmayı büyük günah saymıştır.
Esasen dinimiz kesin bilgimizin olmadığı konular hakkında dikkatli olmamızı öğütlemiştir.
Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruluyor:
Ey mü'minler, eğer fasık, günahkârın biri size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa sataşırsınız da sonra yaptığınıza pişman olursunuz. (Hucurat, 6)
İftira etmek, dinimizde büyük günahlardan sayılmıştır. Hele iffetli bir kadına iftira etmek daha büyük bir günahtır. Kuran'da şöyle deniliyor:
وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ {4}
İffetli kadınlara iftira edip de dört tanık getiremeyenlere gelince, onlara 80 değnek vurun (Bu ceza bugün başka bir şekilde de uygulanabilir) ve onların tanıklıklarını ebediyen kabul etmeyin. (Nur, 4) denmektedir. Kuran bu tür iftiralardan sakınılmasını emretmekte ve böylece kadını koruma altına almaktadır. Üzülmeyiniz, ilahi adalet dünya ölçüsünde de tecelli eder ve iftira edenler mutlaka cezasını bulur.
RECM YAPMAK
* BEKÂRLA BEKÂR ZİNA EDERSE YÜZ DEĞNEK; EVLİYE RECM VARDIR.
( MÜSLİM, HUDÛD, 12)
Recm yapmak; Taşla öldürme, taşa tutma, birine taş atma demektir. Evli veya dul bulunan erkek veya kadının zina etmesi halinde İslâm mahkemesi kararıyla taşlanarak öldürülmesi anlamında bir fıkıh terimidir. Zina edenin taşlanması Sünnet, ve icma delillerine dayanır.
Zina bütün semavî dinlerde haram kılınmış ve çok kötü bir fiil olarak kabul edilmiştir. İslâm'da zina büyük günahlardan olup, ırz, namus ve neseplere yönelik olduğu için, cezası da hadlerin en şiddetlisidir.
Zinanın cezası, fiili işleyenin evli veya bekâr oluşuna, İslâmî emir ve yasaklarla yükümlü bulunup bulunmamasına göre kısımlara ayrılır. Dayak, taşla öldürme, sürgün ve İslâm devleti'nin koyacağı ta'zir cezası bunlar arasındadır.
A.Yüz Değnek (celde) Cezası: Bekâr erkekle bekâr kadının zina etmesi halinde, ceza her birine yüz değnek vurulmasıdır. Allah Teâlâ şöyle buyurur:
Zina eden kadın ve erkekten her birine yüz değnek vurun. (Nûr, 2)
B. Recm Cezası: Hazreti Peygamber'in evli olarak zina edene recm cezası uyguladığı, tevatüre ulaşan hadislerle sabittir. Temelde kıyasa göre evlilere de yüz değnek (celde) cezası uygulanması gerekirken, bu konudaki hadislerle amel edilerek recm cezası öngörülmüştür.
Hazreti Peygamber'in recm cezasına uygulama örnekleri:
1. İşvereninin eşiyle zina eden bekâr işçiye yüz değnek ve bir yıl sürgün cezası, kadına ise recm cezası uygulaması:
2. Zinasını dört defa ikrar eden Mâiz b. Mâlik (r.a)'in recmedilmesi:
3. Gâmidiyeli evli kadının zinadan dolayı recmedilmesi:
4. Evli bulunan Yahudi erkeği ile Yahudi kadınının zina sebebiyle recmedilmesi:
Recm cezası uygulanması için Gerekli Şartlar:
1. Zina eden kadın veya erkeğin ergin olması.
2. Akıllı olması. Akıl hastasına had uygulanmaz. Akıllı ve ergin bir kimse akıl hastası ile zina etse, yalnız kendisine had uygulanır.
3. Evli olan gayri müslime recm yerine değnek cezası uygulanır. Şâfiî ve Hanbelîlere göre pasaportla İslâm devletine gelen gayrî müslim yabancılara ne zina ve ne de içki içme cezası uygulanmaz.
4. Zinanın zor kullanarak olmaması gerekir.
5. Zinanın diri bir insanla olması gerekir.
6. Zina edilen kadının da ergin veya kendisine cinsel istek duyulan bir yaşta olması gerekir.
7. Zinanın bir şüpheye dayalı olmaması gerekir. Fasit nikahtan sonraki cinsel temasa had gerekmediği konusunda görüş birliği vardır. Velisiz veya şahitsiz evlenme gibi.
8. Cinsel temasın önden olması. Arkadan ilişki yani livata için Ebû Hanîfe'ye göre yalnız ta'zir cezası uygulanır. Ebû Yusuf, İmam Muhammed ve Hanefiler dışındaki üç mezhebe göre ise livata haddi gerektirir. Yabancı bir kadına ön veya arka dışında karın, uyluk gibi başka bir yere temas ise yalnız ta'zîri gerektirir. Çünkü bu, şer'an kendisine bir şey takdir edilmeyen münker bir fiildir.
9. Had cezalarının uygulanabilmesi için İslâm devletinin varlığı şarttır. Çünkü dârul-harp veya dârul-bağy (âsiler ülkesi) de had cezalarını uygulamaya İslâm devletinin velâyet yetkisi olmaz ve bu hükümleri uygulamaya gücü yetmez.
10. Zina eden erkek veya kadının halen veya daha önce sahih nikâhla evlenmiş olması ve bu nikâh devam ederken eşiyle bir defa da olsa cinsel temasta bulunması şarttır. Böyle bir erkeğe "muhsan", kadına ise "muhsana" denir. Recm cezası için bu son niteliğin bulunması da gerekir.

[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2008

Hiç yorum yok: