23 Aralık 2008 Salı

SÖVMEK

SÖVMEK[1]
*MÜSLÜMANA SÖVMEK FASIKLIKTIR. ONU ÖLDÜRMEK İSE KÜFÜRDÜR.
(SAHİHİ BUHARİ C- 4, SH; 57 )
Sövmek; Küfretmek, namus, onur ve kişiliğe yönelik, kaba, çirkin, ağza alınmaz sözler söylemektir. Ağır, rahatsız edici ve haysiyete dokunucu, kutsal şeylere, kadın, ana, aileye namusla ilgili yapılan hakaretlerdir. Küfürbaz; Küfür eden, sövüp sayan, küfreden, ahlaksız, küfrü adet edinmiş, ağzı bozuk, ağzı pis anlamlarındadır.[2]
Kötüleme, dil uzatma, sövüp sayma müslüman bir kişinin davranışı olamaz. Sövmek karşısındaki kişinin haysiyetini rencide ettiği gibi ağzından çıktığı kişinin de değerini düşürür onu da haysiyetsiz yapar. Müslüman ağzından çıkan sözlere çok dikkat etmelidir. Ağzını kötü sözlere alıştırmamalıdır. Çünkü farkına varmadan imanının bile çıkmasına sebep olabilir.
Lanet etmek de çok kötü bir iştir. İnsana, hayvana, elbiseye ve neye olursa olsun böyledir. Rasülullah Sallallâhü Aleyhi ve Sellem buyuruyor:
-Mümin lanet etmez.
İnsanlara lanet çok ters sonuçlar çıkarabilir. Mümine lanet yanlıştır bir kere. Çünkü müminleri Allah övmüştür. Kafire lanet ise, o kişi de ilerde imana gelebilir. Bu da tehlikeli olur
Sövmek ise lanetten daha da kötüdür. Hele bazı kelimeler döner kişiye bile gelir. Veya kişiyi inkara götürür.
Bunlardan kurtulmak için de ilerisini düşünmek ölümü hatırlamak gerekir.
Müslümana kaba ve ağır söylemek, hele küfür etmek hiç yakışmaz. Bu gibi davranışlar dinimizde şiddetle yasaklanmıştır. Konuşmalarında uygun olmayan, iffetsiz sözleri kullanan, küfürbaz kişi, ağzı bozuk birisidir.
Müslüman, nazik, kibar, karşısındakine saygılı ve asla kötü söz söylemeyen kişi olarak bilinir. Peygamber Sallahu aleyhi vesellem bir çok Hadis-i Şeriflerinde kaba ve küfürlü konuşmaları ve aşırı kırıcı davranışları yasaklamıştır.
Rasulullah Sallallâhü Aleyhi ve Sellem buyuruyor:
Muhakkak ki Yüce Allah, kötü sözlü ve kaba davranana buğz eder. (Buhari, Kitabu'l-Edeb, 313)
Müslümanların karşılıklı hak ve vazifelerinden biri de: Birbirlerine kâfir, fasık, müfsid diye hitab etmemeli veya ağıza alınmayacak ayıb lakırdılarla, çirkin sözlerle ırzlara söğmemektir. Bunun vebali büyük olduğu gibi, insanlığa da yakışmaz. Bu konuda Peygamberimiz Sallallâhü Aleyhi ve Sellem şöyle buyurur:
Abdullah (ibn-i Mesud) (R. A.) den, şöyle demiştir:
Resûlullah Sallallâhü Aleyhi ve Sellem:
Müslümana sövmek fasıklıktır. Onu öldürmek ise küfürdür. buyurdu. (Sahihi Buhari C- 4, Sh; 57 )
Binaenaleyh, müslümana yaraşan hertürlü sövmeden, kü­fürden dilini muhafaza etmektir. Çünkü bu durumlara düşen­lerin amelleri, hiç yapmamış gibi amel defterinde silinir. Hiç bir ecir ve sevabı kalmaz. Bu konuda Cenab-ı Hak şöyle bu­yurur:
... وَمَن يَكْفُرْ بِالإِيمَانِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ {5 {
...Kim îmanı tanımayıp kâfir olursa herhalde bütün yaptığı amellerin sevabı boşuna gitmiştir, ve bu ahiretde en çok zi­yana uğrayanlardandır. (Maide, 5)
Bu konuda Peygamberimiz Sallallâhü Aleyhi ve Sellem de şöyle buyurur:
«Ebû Zerr-i Gıfarî radıyallahü anhden, Nebî Sallallâhü Aleyhi ve Sellem’in şöyle bu­yurduğunu işittiği rivayet olunmuştur:
Hiç bir kişi başka bir kimseye sapıklık isnadıyla ya fasık diye söz atamaz, atmağa hakkı yoktur yine böyle küfür de isnad edemez. Şayet atar da attığı kimse atılan fıskın veya küfrün sahibi değil­se, bu sıfatlar muhakkak atan kimseye döner, (Sahih-i Buhari, C: 4, Sh: 57)


KABA VE ÇİRKİN SÖZ SÖYLEME
*YA HAYIR SÖYLE YA DA SUS! HZ. MUHAMMED SALLALLÂHÜ ALEYHİ VE SELEM
Kabalık; Açıkça söylenmesi ayıp kaçan şeyleri doğrudan telaffuz et­mektir.
Kûfûrbazlık ise, "ey köpek", "ey domuz", "ey eşek", "ey hain" gibi horlayıcı, küçük düşürücü sözlerle birine hakaret edici olmaktır.
Çirkin söz söylemek de, birisine: "Ey kahpe", "ey oruspu çocu­ğu", "ey oruspu kadının kocası" veya "ey oruspu kadının kız kardeşi" gibi zina ile suçlayıcı ifadeler kullanmaktır.
Bu üç haslet, dille işlenen kötülüklerin en çirkinlerindendir. İnsa­nın başına büyük belaların açılmasına neden olur. Bu yüzden şeriat ve akıl bunu çirkin görür. Âyet ve hadisler aracılığı ile insanlar bu çirkin­liklerden sakındırılmışlardır.
Kabalıkla ilgili olarak, Resulullah efendimiz şöyle buyurur:
Allah cenneti bütün ağzıbozuk, hayasız, ne dediğini ve ne dendiğini bilmeyen laubali tiplere haram kılmıştır Böyle birini biraz kurcalarsan boş ve anlamsız şeylerden ya da şeytanın ortaklığından başka birşey bulamazsın. Denildi ki:
-Ya Rasulullah, insanların içinde şeytanların ortaklığı var mıdır? Buyurdu ki: Yüce Allah'ın şu sözünü okumadınız mı;
Mallarda ve evlatlarda onlara ortak ol. (İsra, 64)
İmam Ebu Abdullah kuddise sirruh’un şöyle dediği rivayet edilir: Resulullah Sallallâhü Aleyhi ve Sellem bu­yurdu ki:
Allah'ın kullarının en kötüsü, ağzı bozuk, kaba ve hayasız olmasın­dan dolayı yanında oturmaktan hoşlanılmayan kimsedir.
Kim benim veli kuluma düşmanlık ederse ben ona harp ilan ederim. (Buhari, Kitabur-Rikak, 6502)
[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2008
[2] Sözlük manaları

Hiç yorum yok: