23 Aralık 2008 Salı

RÜŞVET ALIP VERMEK

RÜŞVET ALIP VERMEK[1]
*RÜŞVET ALAN DA, RÜŞVET VEREN DE CEHENNEMDEDİR. (KEŞF-ÜL-HAFÂ)
Rüşvet; Nüfuslu bir kimseye yaklaşmak veya bir işin görülmesi için verilen şeydir. Haksız yere para, mal v.s. alma veya verme. İş gördürmek, kazanç sağlamak, haksızı haklı göstermek gibi maksatlarla bir görevliye verilen hediye, para veya sağlanan menfaattir. Yaptırılmak istenen bir işe yasadışı kolaylık sağlaması için ilgili görevliye veya görevlilere el altından verilen menfaat olarak değerlendirilir.[2]
Rüşvet; Haksız bir menfaat sağlamak üzere yetkili kişilere para, mal ve benzeri şeyleri vermektir.
İslam, yetkili kişilere rüşvet yolu ile bir şey vermeyi haram kıldığı gibi, rüşvet almayı da haram kılmış, rüşveti alanla ve­ren arasında aracılık yapanı da lanetlemiştir.
Kur'an'ı Kerîm’de Yüce Mevlâmız bizlere şöyle buyurmaktadır:
وَلاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ وَتُدْلُواْ بِهَا إِلَى الْحُكَّامِ لِتَأْكُلُواْ فَرِيقًا مِّنْ أَمْوَالِ النَّاسِ بِالإِثْمِ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ {188}
Mallarınızı aranızda batıl sebeplerle ye­meyin. İnsanların mallarından bir kısmını bîle bile günah ile yemek için, o malları hakim­lere rüşvet olarak vermeyin. (Bakara, 188) buyuruluyor.
Toplumu içten kemiren, birbirine karşı güveni sarsan, kin, düşmanlık duygularını körükleyen, haksız kazanca yol açan ve mümini günahkâr eden rüşvete karışan herkesi, Rasulüllah lanetlemiştir.
Ebu Hüreyre (Radıyallahü anh) anlatıyor: Resulüllah Sallallahü Aleyhi ve Sellem kıyâmet alâmetlerini sayarken buyurdu ki:
Hâkimler rüşvet alarak haksız karar verir. Adam öldürmek çoğalır. Gençler, ana babalarını, hısım akrabâsını aramaz, saymaz olur. Kur'ân-ı Kerîm mizmârdan, yâni çalgı âletlerinden okunur. Tecvîd ile, güzel okuyanları, şerîate uyan hâfızları dinlemeyip mûsikî ile şarkı gibi okuyanları dinlerler. (Tergîb-üs-Salât)
2003 yılında Türkiye rüşvet ve yolsuzluk algılama endeksi temiz ülke sıralamasında 133 ülke arasında 77. Sıradadır.
33 Ülke sıralamasında bütün kıtalarda ülkelerin büyük çoğunluğu (95-%72) 10 üzerinden 5’in altında bulunmuştur.
Azerbaycan, Gürcistan, Tacigistan, Kenya, Endonezya, Haiti, Uganda, Nijerya, Paraguay, Myanmar, Kamerun, Angola ve Bengaldeş’in derecesi 10 üzerinden ikinin altında en kirli görülen ülkeler.
Finlandiya, Danimarka, Yeni Zelanda, İzlanda, Singapur, İsveç’in derecesi 10 üzerinden 9’un üzerinde en temiz görünen ülkeler
Kalkınmakta olan ülkelerin yarısında yolsuzluk çok yaygındır. (dereceleri 3’ün altında)
Endekse göre durumları daha kötüye giden ülkeler arasında Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Luxemburg, Arjantin. Beyaz Rusya, Şili, Polonya, Zimbabwe ve İsrail dikkat çekiyor.
Birçok ülkede ise temizlik derecesinde iyileşme var. Avusturya, Belçika, Kolombiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Malezya, Norveç, Tunus gibi.
İnsanlar Allah-ü Teala Hazretleri’nin emirlerinden uzaklaştıkça bu şekildeki sosyal problemler gittikçe daha da artacaktır.

KISSA VE HİKAYELER

RÜŞVET ALDILAR
*TANRI, HAK VE ADALETLE İDARE EDENLERİ SEVER. KUR'AN
Edirne Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, Kapıkule Sınır Kapısında 5 Aralık 2007 de gümrüksüz satış mağazalarına, 22 Aralık 2007 de de gümrük muhafaza ve polis memurlarına yönelik yapılan operasyon kapsamında, kameralardan elde edilen görüntülerin çözülmesiyle toplam 241 defa zorla para alma, 4118 defa para alma, 502 defa para sayma, 9 defa taciz ve sarkıntılık, 173 defa para paylaşımı, 473 defa para alışverişi ve bunların dışında toplam 76 defa başka şekilde menfaat temin etme görüntüleri elde edildiğine yer verildi.
Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünde görevli Başmüdür ve Başmüdür Yardımcıları; “Görev yapan personelin 'bahşiş' adı altında topladıkları paraları Başmüdürlüğün bilgisi dahilinde kıdemli memur veya amirde biriktirerek onun da çaycıların ücret ve masraflarını ödedikten sonra kalan parayı pay ettiklerini, organizasyonun Başmüdürün ve Başmüdürlüğün bilgisi dahilinde faaliyet gösterdiği” kaydedildi.
Bu arada, Kapıkule Sınır Kapısında yapılan operasyon çerçevesinde halen 27 polis memuru, 60 gümrük ve gümrük muhafaza ile 50 gümrüksüz satış mağazası sahibi ve çalışanının yargılanmasına devam ediliyor.
Yukarıdaki gazete haberi de rüşvete göz yumulmaya başlayınca büyük bir müesseseyi tamamen ele geçirdiğini göstermektedir. Böyle yerlerde çalışan namuslu personel ise ya başka bir yere sürülmekte ve susturulmaktadır.

[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2008
[2] Sözlük manaları

Hiç yorum yok: