23 Aralık 2008 Salı

İÇKİ İÇMEK

İÇKİ İÇMEK[1]
* SARHOŞLUK, GÖNÜLLÜ ÇILGINLIKTIR. SENECA
İçki içmek; İçeni sarhoş eden her türlü içeceği içmektir. Bunlar ispirtolu ve alkollü olabilir.
Dilimizde içki kelimesi, içildiği zaman azı veya çoğu sarhoşluk veren içecekler için kullanılmaktadır. İslam Dini, bütün sarhoşluk veren içkileri ha­ram kılmış, içmeyi yasaklamıştır.
Sarhoş; Esrik, içki düşkünü, davranışları anormalleşmiş kişidir. Alkollü içki veya keyif verici bir madde kullanarak şuur ve idrakini kaybeden, kendini bilmeyecek duruma gelmiş olan kimse sarhoştur. Bu hale gelmiş olan kişinin haline de sarhoş olmak denir.[2]
İslâm'da sarhoşluk veren "içki"ler yanında her türlü uyuşturucu yasaklanmıştır. Çünkü bunlarda da sarhoş edici özellik vardır. Âyeti kerimede:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ 90
Ey iman edenler! içki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi, pisliklerdir. Bunlardan kaçının ki saadete eresiniz. Şeytan şüphesiz içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık, kin sokmak ve sizi, Allah’ı anmaktan, namaz­dan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçersiniz değil mi?” Ey inananlar! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz, şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz. (Mâide, 90-91)
Hadislerde de genel olarak sarhoşluk veren sıvı veya katı bütün maddelerin içilmesi, kullanılması yasaklamıştır.
Her sarhoşluk veren şey içkidir ve her çeşit içki haramdır . (Müslim, Eşribe 73-75)
Ey insanlar! Şüphesiz ki Allah-u Tealâ şarabı haram kılmıştır. Yanında (içkiden) bir şey bulunan onu tatmasın ve onu satmayın, buyurmuştur. Bu emir üzerine Medine-i Münevvere sokaklarına o kadar şarap dökülmüştür ki, müslümanlar bir süre onun kokusunu duymuşlardır. (Süyûtî, Dürrül Mensur, 3/161)
İbni Ömer (Radıyallahu Anhuma) dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
Allah-u Tealâ şaraba, içene, sakisine (içmek isteyenlere sunana), satana, satın alana, sıkana (içki yapılmak üzere üzüm veya benzeri bir maddeyi imal edene), sıktırana (imal ettirene), taşıyana ve taşıtana lanet etmiştir. (Ebu Davud, Eşribe:2, No:3674,2/350, İbni Mace, Eşribe:6, No:3380,2/1121)

ALKOLÜN ZARARLARI
* BELALARIN EN BÜYÜĞÜ SARHOŞLUKTUR. JEFFERSON
Yeşilay Dergisi’nde Doç. Dr. Sefa Saygılı imzasıyla yayımlanan makalede yer alan verilere göre, İngiliz ve Amerikalı bilim adamlarınca gerçekleştirilen araştırmaların sonuçları, içkinin insan sağlığına zarar verdiğini ortaya koyuyor.
Amsterdam ve Leiden Üniversitesi bilim adamlarınca yapılan araştırmada, kandaki alkolün, elektriksel uyarıları zayıflatarak, beynin bir bölümünün faaliyetlerini aksattığı belirtiliyor.
Buna göre, 0.4 ve 0.8 promillik alkol alan deneklerin ani olaylara uyum sağlamakta bocaladıkları, yalnız bir kadeh şarabın bile belli başlı olayların kavranmasından sorumlu beyin bölgesini olumsuz etkilediği ifade ediliyor. Büyük beyinde yer alan bu bölge, sürüş esnasında trafik ışığının değişmesi veya yolda ani çıkan engeller gibi aniden meydana gelebilecek olaylar karşısında kişinin tepki vermesinde önemli rol oynuyor.
Alkolün gençler üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla Amerika’da gerçekleştirilen bir diğer araştırmanın verileri de, içkinin, her yıl bin 400 Amerikalı üniversite öğrencisinin ölümüne ve 7 bin cinsel saldırı olayına yol açtığını gösteriyor.
Araştırmaya göre, alkole ilişkin ölümlerin çoğu motorlu araç kazalarına bağlı. Ölenlerin çoğu da yaşları 18-24 arasında olan gençler.
Bulgular, yaşları 18 ve 24 arasındaki öğrencilerde, alkol kullanımının, yılda 500 bin yaralanmaya ve 70 bin “arkadaş tecavüzüne” yol açtığını gösteriyor.
Alkolün zararı o kadar çoktur ki, burada hepsinin anlatılması imkânsızdır. Başlıcaları şöyledir:
1- İçki içen kimsede, ilk önce neş’e denilen hafiflik görülür. Sırası ile, baş ağrısı, gözlerin süzülmesi, şuur kontrolsüzlüğü, yürüme güçlüğü, denge bozukluğu, yere düşme ve sızma şeklinde devam eder. En sonunda da komaya girer.
2- Maddi zararları yanında, vücudun hastalıklara karşı dayanma gücü azalır. Alkoliklerde, din, aile, çocuk, vatan, millet... sevgisi çok zayıftır. Utanma hissi kaybolacağından, en namuslu bilinen insanlar bile ahlâksızlık yaparlar.
3- Alkol içmek, çok günahtır.
4- Vücudun, başta beyin, sinirler, karaciğer, adaleler, dokular... olmak üzere bütün organları tahrip olur. Akıl azalır ve anormalleşir.
5- Alkol tüketimi ile birlikte, bununla orantılı olarak evlilik dışı münâsebetler ve zührevî hastalıklar da artar.
6- Sarhoşlukta zarar görmeyen organ hattâ hücre kalmaz. Beyin kabuğunu uyuşturduğu için alt tabakadaki yarı vahşi merkezler meydanı boş bulup, idâre insanın elinden çıkıp, içkinin eline geçer.[3]
Hazreti Ali Kerramellâhü Veche: "Bir damla şarap bir denize damlasa, sonra o deniz kurusa da yerinde otlar bitse orada hayvan otlatmazdım," sözü ile içkiye olan nefretini ifade etmektedir.
[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2008
[2] Sözlük manaları
[3] İnternet, Selam org.

Hiç yorum yok: