20 Eylül 2008 Cumartesi

NAMAZ KILMAMAK

NAMAZ KILMAMAK [1]
* NAMAZ İNSAN İLE ŞİRK VE KÜFÜR ARASINDA BİR PERDEDİR. NAMAZI TERKETMEK BU PERDEYİ KALDIRMAKTIR.(TİMİZİ ET TAÇ C 1 SD 140 )
İmandan sonra en büyük amel namaz kılmaktır. Namaz farzların en büyüğü ve en önemlisidir. Bunun için namaz kılmamak büyük günahların başında gelmektedir. Namaz dinin direği olduğuna göre namaz kılmayan da dinin direğini yıkmış yani en büyük günahı işlemiş olur.
Namaz ergenlik çağına gelmiş, akıllı her müslümanın üzerine farzdır. Namazı inkar eden kâfir olur, çünkü Kur’an’da geçen Allâh’ın kesin emrini kabul etmemiştir. Namaz kılmayan kimse kâfir olmaz, ancak gö­revini yapmamış ve büyük günah işlemiş olur.
Namazı terketmek dünyada cezaya, ahirette azaba sebep olur. Ahiret azabıyla ilgili ayetlerden bazıları şöyledir, Allâh Teâlâ şöyle buyurur:
فِي جَنَّاتٍ يَتَسَاءلُونَ {40} عَنِ الْمُجْرِمِينَ {41} مَا سَلَكَكُمْ فِي سَقَرَ {42}
قَالُوا لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلِّينَ {43}
Onlar suçlulara sorarlar: Sizi “Sakar” cehennemine sürükleyen nedir? Suçlular şöyle cevap verirler: “Biz namaz kılanlardan değildik. (Müddessir 40-43)
Nihayet onların peşinden öyle bir nesil geldi ki, bunlar namazı bıraktılar; nefislerinin arzularına uydular. Bu yüzden ileride sapıklıklarının cezasını çekecekler. (Meryem, 59)
Hazreti Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sellem de namazla ilgili olarak bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyurmuş­tur:
Bilerek namazı terk eden kimseden Allâh ve Rasulünün zimmeti kal­kar. (ibn Hanbel, V, 238)
Ubade b. es-Samit’in naklettiği bir hadiste şöyle buyurulur:
Kullarına farz kıldığı beş vakit namazı, küçümsemeden hakkını vererek, eksiksiz ola­rak kılan kimseyi, Allâh Teâlâ cennetine sokmaya söz vermiştir. Fakat bu namazları yerine getirmeyenler için böyle bir sözü yoktur. Dilerse azap eder, dilerse bağışlar. (Ebû Davud, Vitr 2)
Çocuklar yedi yaşından itibaren namaza alıştırılmalıdır. Bu konuda Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem şöyle buyuruyor:
Çocuklarınıza yedi yaşında namaz kılmalarını emredin, on yaşına girince kılmadıkları takdirde bundan dolayı hafifçe dövün ve o yaşta yataklarını ayırın. (Ahmed b.Hanbel, II, 180,187)

KISSA VE HİKAYELER

BIRAKMIYOR
*ONLARLA BİZİM ARAMIZDAKİ AHİD NAMAZDIR. KİM NAMAZI TERK EDERSE KÜFRE GİRMİŞ OLUR. (TİRMİZİ, KİTABU’L-İMAN 2623)
Caminin önünden geçerken ezanın okunduğunu duyan şoför, geriye dönüp patronundan izin ister:
-Beyefendi izin verseniz de ezan okunmuşken şuracıkta namazımı kılıversem de devam etsek? der. Patron, pek de memnun olmazsa da izin verir. Şoför camiye girer, patron da arabanın içinde bekler. Ancak cemaat namazını kılıp çıktığı halde şoför çıkmayınca canı sıkılan patron, arabadan inip caminin avlusuna dalar, pencere camına abanarak ta içeriye bakar ki, şoför ellerini açmış duâya devam ediyor. Camı tıklatarak seslenir:
- Herkes çıktı sen ne duruyorsun, sen de çıksana! Cevap ibretli:
- Bırakmıyor!
- Kim bırakmıyor?
-Seni içeriye bırakmayan!.. Bir düşüncedir alır patronu. “Seni içeriye bırakmayan!..” Hemen orada abdestini alır camiye girer ve yanına vardığı şoföre seslenir:
-İşte, der beni de bıraktı içeriye! Yaşlı gözlerle bakan şoför söylenir:
-Elbette bırakır, der. Deminden beri boşuna mi gözyaşlarıyla dua ediyorum sanıyorsun. Senin dışarıda kalmana gönlüm bir türlü razı olmadı, ellerimi açıp içeriye alınman için duâ ettim. Şükürler olsun ki, Rabbim Celle Celelüh kabul etti duâmı da içeriye aldı, dışarıda bırakmadı.
[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2008

Hiç yorum yok: