17 Ağustos 2008 Pazar

KEREM EHLİ OLMAK

KEREM EHLİ OLMAK[1]

*Dostların sıkıntıda iken, onları mutlu oldukları zamankinden daha çok ara. CHİLON

Kerem; İyilik, cömertlik, bağış. Müslümanda bulunması gereken güzel huylardan biridir. Saygı göstermek, yardım etmek anlamına gelen "ikram' da bu köktendir.

Kerem; sözle davranışla; maddi yardım ve ikramla insanlara iyi muamelede bulunmayı ifade eden geniş kapsamlı bir kelimedir. Bu bakımdan, "kerem", sözlük anlamıyla İslam ahlâkının büyük bir bölümünü içine alır; Bağış, cömertlik, iyi davranış, ihsan, güleryüzlü olmak, bu kelimenin ifade ettiği güzel huylar arasındadır.

Peygamberimiz Fetih günü yaptığı konuşmadan sonra halka:

-Ey Kureyş topluluğu! Şimdi hakkınızda benim ne yapacağımı tahmin edersiniz? diye sordu. Kureyş topluluğu:

-Sen kerem ve iyilik sahibi bir kardeşsin! Kerem ve iyilik sahibi bir kardeş oğlusun! Ancak bize hayır ve iyilik yapacağına inanırız" dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle konuştu:

-Benim halimle sizin haliniz, Yûsuf (a.s)'ın kardeşlerine dediğinin tıpkısı olacaktır: Yûsuf (a.s)'ın kardeşlerine dediği gibi ben de diyorum: "Size bugün hiçbir başa kakma ve ayıplama yok! Allah sizi bağışlasın! O, merhamet edenlerin en merhametlisidir! (Yûsuf, 92) Gidiniz sizler serbestsiniz!

Resulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurur: İyiliklerde bulunmak kişiyi kötülüklerden korur. Kimsenin bilmediği şekilde sadaka vermek Allah (c.c.)'ın gazabını durdurur. Sıla-i Rahim'de bulunmak ömrü bereketlendirir. (Taberani)

Gerçek şudur ki: Cömertlik bolluğun ve malı artırmanın yoludur. Allah (c.c.) yolunda harcayan biri, nimetlerde yüzer, bugün ve yarınından emin olup, Allah(c.c.)'ın rahmet ve keremi içinde rahat bir şekilde ömür sürer. Hadis'te Peygamber Efendimiz Sallâllâhü aleyhi ve sellem şöyle demiştir: Üç husus için yemin ediyorum: 1. Hiç kimsenin malı sadakadan dolayı azalmaz, 2. Gördüğü zulmü affeden izzet bulur. 3. Dilencilik kapısını açana, Allah (c.c.) fakirlik kapısını açar.

İslâm, kişinin mal ve çocuklarını diğer nimetler gibi imtihan vesilesi kabul eder. İnsan, tembellik gösterip yapılması gereken vecibe ve fedakârlıklardan geri durursa, bu nimetler onun için bela ve hatta en azılı düşman kesilirler.

Havle binti Hakim anlatıyor: "Resulullah (s.a.v.) bir gün torunlarından birini kucaklayarak şöyle dedi: Sizler, hakkınızda cimrilik, korkaklık ve cehalet yapılanlarsınız. Sizler Allah (c.c.)'ın insana verdiği güzel nimetlerdensiniz. (Tirmizi) Kimin çocukları onun korkak, cimri ve gafil olmasına sebep olursa, şüphesiz ki, o hüsrandadır. Kim de, herşeyden önce Rabbi ve kullarının hukukuna riayet ederse kurtulmuştur. Aslında hakları yerine getirmek ve stok için cimrilikte bulunmak fakirliği önlemediği gibi zenginliği de garantilemez. Kıyamet gününde böyle yapanların mazeretleri kabul görmez.

Abdullah bin Mes'ud'dan Resulullah Sallâllâhü aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğu rivayet ediliyor:

Allah (c.c.) kendilerine mal ve evlat verdiği iki kulunu dünyaya salıverdi. Sonra birine: "Ey falan oğlu falan" deyince, o, "Buyrun," dedi. Allah (c.c.): "Ben sana çok mal ve evlat vermedim mi?

-Evet verdin, Allah'ım

Allah (c.c.):

-Sana verdiklerimi ne yaptın?

-Fakir düşmesinler diye çocuklarıma terkettim. Allah (c.c.):

-Sen gaybı bileydin az güler, çok ağlardın. Çünkü senin onlar hakkında korktuğunu başlarına getirmişimdir. Diğerine de: "Falan oğlu falan" dendiğinde, o da

-Buyrun der. Allah (c.c.):

-Sana çok mal ve evlat vermedim mi?

-Evet verdin Allahım.

-Sana verdiklerime ne ettin?

-Senin yolunda harcadım, çocuklarımı da senin bol rahmetine terkettim. Allah (c.c.):

-Sen de gaybı bilseydin çok güler, az ağlardın. Çünkü itimat ettiğin hususun aynısını takdir etmişim, çocuklarının rızkını da genişletmişimdir. (Tebarâni)

KISSA VE HİKAYELER

ZİYARETE MANİ MAL

*"Deniz gibi mal kazan, fakat sen üzerinde gemi ol." MEVLANA

Kays, herkese çok ihsanda bulunan, isteyenlere borç para veren cömert bir zat idi. Bir gün hastalanır. Tanıdıkları ziyaretine gelmez. Sonunda öğrenir ki, kendisine borçlu olanlar, utandıkları için gelemiyorlar. Bunun üzerine:

-Arkadaşlarımı, tanıdıklarımı ziyaretten men eden malı Allah kahretsin! der. Daha sonra bir tellal çağırtıp, her yeri dolaştırır:

-Kaysın kimde alacağı varsa bağışlamıştır, hakkını helal etmiştir. demesini ister. İlandan sonra Kaysın ziyaretine o kadar çok insan gelir ki, izhidamdan evinin merdivenleri kırılır.[2]



[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2006

[2] Turkchat.ch/AhlakBilgileri.htm

Hiç yorum yok: