12 Ağustos 2008 Salı

DUALARDA KALIBA UYMAK

DUALARDA KALIBA UYMAK[1]

Dualarda esas olan kalpten geldiği şekilde Allahü Teâla’ya yalvarmaktır. Ancak gerek insanlar duaları bilmediği v e gerekse türkçeyi çok iyi kullanamadıkları için kalıp dualara baş vurmaktadırlar. Buna göre aşağıya bir kısım kalıp dualar alınmıştır. İsteyen bunlarla da Allah’a yalvarabilirler.

NiKAH DUASI

Elhamdü lillahi rabbil alemiyn. Essalatü vesselamü ala seyyidi­na muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmaiyn. Va’fü anna vağfirlena verhamna ente mevlana fensurna alel kavmil kafiriyn. Va’fü anna vağfirlena verhamna ente mevlana fensurna alel kavmil kafiriyn. Va’fü anna vağfirlena verhamna ente mevlana fensurna aIel kavmil kafiriyn

Ya İlahel Alemin! iş bu akdi nikahı dergahında kabül eyle. Akdi nikahta vaki olan kusur ve hatalarımızı af ve setr eyle. Nikahlarını kıydığımız bu genç kardeşlerimizi iki cihanda aziz eyle. Aralarındaki ülfet ve muhabbeti Hz.Adem ile Hz.Havva ve Hz. Rasülullah ile Hz. Hadicetül Kübra ve Aliyyül Mürteza ile Fatımetüz-Zehra hazaratı arasındaki sevgi ve muhabbetten ilka ve ihsan eyle. Vücutlarına sıhhat, ömürlerine bereket, rızıklarına helalinden bolluklar ihsan eyle. Kendilerinden meydana gelecek k evladı, ana babasına hayırlı olmasını nasip eyle. Ömür boyu saadetler ihsan eyle. Aralarını bozacak her türlü işin şerrinden, şeytanın mekrinden, insanların fitne ve fesadından muhafaza eyle. “Nimel-hafizu Allah! Ya Hafizu ihfezna. Fallahü hayrun hafizan vehüve erhamürrahimin. Vesallallahü ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmaiyn. Sübhane rabbike rabbil izzeti amme yesifün. Ve selamün alel mürseliyn. Velhamdü lillahi rabbil alemiyn. Lillahi tealel FATİHA.


NİKAHIN YAPILIŞ ŞEKLİ

Nikahta iki şahit şarttır. Kız ve erkek hazır iseler; söze kız ta­rafından başlanılacağından kız nikah yapanın sağ tarafına, erkek sol tarafına otururlar. Şayet vekilleri varsa, onlar da aynı şekilde otururlar. Sonra mehri müeccel tesbit ve tayin edilir.

Kadın ve erkeğin babalarının isimleri, kendi isimleri, şahitlerin isimleri, mehri müeccel ve nikahın yapıldığı tarih bir kağıda yazılır. Nikahtan sonra bu kağıt imzalanarak muhafaza edilmek üzere kıza teslim edilir.

Nikah yapan şahıs evvela tevbe istiğfar ederek islamın temel konuları ve aile yuvasının özellikleriyle ilgili kısa açıklama yapar.

Kadın ve erkek huzurda iseler önce kadına hitaben:

- .....? hanım! Allah-ü Tealanın emri Peygamberimizin kav­li, İmam-ı Azam hazretlerinin içtihadı üzere ve aranızda karar­laştırdığınız mehr-i muaccel (9 - 11 reşat altın gibi miktarda her ne kadar konuşuldu ise )ve mehr-i müeccel ile kendinizi, nefsinizi, zatınızı ...........? beye helalliğe, zevceliğe, aileliğe verdiniz mi? Kadın da “ Verdim” diyecek şahitler dahi işitecektir.

Sonra erkeğe hitaben:

......? Bey! Allah-ü Teala’nın emri, Peygamberimizin kavli, İmam-ı Azam hazretlerinin içtihadı üzere ve aranızda mukarrer mehr-i muaccel ve (9-11 reşat altını gibi) mehr-i müeccel ile ........? hanımı helalliğe, aileliğe, zevceliğe aldınız kabul ettiniz mi? Erkek de “aldım, kabul ettim” diyecek. Şahitler dahi işitecek. Bu sual cevap 3 defa tekrar edilir.

GELİN DUASI

“Eûzü billêhi mine’ş-şeydâni’r-racîm. Bismillêhi’r-rahmêni’r-Rahîm”

Elhamdü lillehi Rabbil âlemîn, Vessalêtü vesselêmü alê Rasûlinê Muhammedin ve alê êlihî vesahbihî ecmeîn.

Allahümme Rabbenê, tekabbel minnê inneke entes Semîul Alîm. Ve tüb aleynê yê Mevlênê inneke entettevvebür Rahîm. Vehdinê, ve veffiknê ilel hakkı ve ilê tarîkım müstegîm

Va’fü anna vağfirlena verhamna ente mevlana fensurna alel kavmil kafiriyn. Ve ente Er Hamur Rahimiin

Ya İlahel Alemin! Şu anda evlenmekte olan bu gençlerimizin kuracağı yuvanın Senin Rızana uygun bir yuva olmasını nasip eyle.

Bu genç kardeşlerimizi iki cihanda aziz eyle. Aralarındaki ülfet ve muhabbeti Hz.Adem ile Hz.Havva ve Hz. Rasülullah ile Hz. Hadicetül Kübra ve Aliyyül Mürteza ile Fatımetüz-Zehra hazaratı arasındaki sevgi ve muhabbetten bir hisse nasip eyle.

Vücutlarına sıhhat ve selamet, ömürlerine bereket, rızıklarına helalinden bolluklar ihsan eyle. Kendilerinden meydana gelecek evlatları, ana babasına, vatan ve millete hayırlı olmasını nasib eyle Ya Rabbi.

Aralarını bozacak başta nefisleri­nin şerrinden, şeytanın mekrinden, insanların fitne ve fesadından muhafaza eyle Ya Rabbi .

Allâh Teâlâ’nın emri, peygamberimizin sünneti diye başlayarak kurulan aile yuvasını zamanla şeytana aralanan kapılardan eyleme. Ömür boyu saadetler ihsan eyle.Ya Rabbi!

Sübhane rabbike rabbil izzeti amme yesifün. Ve selamün alel mürseliyn. Velhamdü lillahi rabbil alemiyn. Lillahi tealel FATİHA.

PAZAR DUASI

Euzü billêhi mineşşeytânir racîm Bismillêhir Rahmênir Rahîm,

Elhamdü lillehi Rabbil âlemîn,vessalêtü vesselêmü alê Rasûlinê Muhammedin ve alê êlihî vesahbihî ecmeîn.

Ya Rabbel alemin bize helalinden bol kazançlar ihsan eyle. Dertlilerimize deva, borçlularımıza eda, hastalarımıza acil şifalar ihsan eyle!

Ya Rabbi, İşlerimizi kolaylaştır, rızkımızı bollaştır, haramlardan uzaklaştırıp helaline kavuştur. Her türlü zorluktan, varlık içinde darlıktan, aldatmak ve aldanmaktan sonunda pişmanlıktan sen bizleri koru!

Ya Rabbi, İşlerimizi hareketli, kazançlarımızı bereketli, sıhhatlerimizi devamlı, tuttuğumuz işlerimizde ahlak ve faziletli eyle, Bollukta alıcıya, kıtlıkta satıcıya fırsat verme Ya Rabbi!

Ya İlahi! Vücudumuza sıhhat ve afiyet, hepimize uzun ömür, her işlerimizde eyle hayır, iki cihanda bizleri kayır, millet ve memleketimize dirlik ve düzenlik ayır. Amin, amin veselemün alel mürselin. Vel hamdü lilehi Rabbil alemin el Fatiha!



[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2007

Hiç yorum yok: