12 Ağustos 2008 Salı

AZİMLİ OLMAK

AZİMLİ OLMAK[1]

*Yeneceklerine inananlar yenerler . VERGİLİUS

Azim; Kuvvetli irâde, istek, arzu. Bir işe kesinlikle niyet etmek, bir iş hakkında kati karar ve niyet sahibi olmaktır. Engelleri yenmedeki kesin kararıdır. Azim sebat anlamına da gelir.[2]

Azim bütün maddi-mãnevi, bedenî-ruhî kuvvetleri toplayıp hedefe yöneltmektir. Haklı gayeler uğrunda azimli olmak iyi bir özelliktir. Azimin karşıtı tereddüt ve geciktirmedir. Bir âyet-i kerime şu anlamdadır: "Azmedince de Allah'a tevekkül et, artık tereddüt etme, şübhe yok ki Allah Tealâ tevekkül edenleri sever."

Takva ile hareket eden ve Allah’ın emirlerini en mükemmel şekilde yapmaya çalışmaya da azimetle hareket etmek denir. Allah’ın veli kulları ruhsatlarla değil hep azametle hareket ederler. Sanki kılı kırk yararcasına günaha girmeye aşırı korkarlar. Azimetle hareket edebilmek seçilmişlerin yoludur.

Azimli kişi herhangi bir engelle karşılaştığında hemen o işten vazgeçmez. Tam aksine azimli olarak olayların üzerine gider ve engelleri aşar. Azimli olan insanlar hayatta daima başarılı olurlar. İnsan gevşek ve kararsız olmamalıdır. Yani kınayanın kınamasından korkmadan doğru bildiği işlerde azimli olmalıdır.

Allahü Teâlâ Kur'ân-ı kerîm’de meâlen buyuruyor ki:

Kehf 28: Sabah akşam Rablerine, O'nun rızasını dileyerek dua edenlerle birlikte candan sebat et...

İslâmiyet'te ibâdetler için iki yol vardır: Biri ruhsat yâni, İslâmiyet'in ibâdetlerde tanıdığı, izin verdiği kolaylıklar, diğeri azîmettir. Azîmet ile amel etmek, ruhsat ile amel etmekten daha kıymetlidir. Hadîs-i şerîfte; "Amellerin en fazîletlisi nefse en zor gelenidir" buyrulmaktadır.

Sebat; bir konuda iyi düşündükten sonra verilen karardan dönmemedir.

Sebat, ahlâkî faziletlerden biridir. Sebat ve metanet; herhangi bir konuda iyice düşündükten sonra verilen karardan asla bir daha dönmemek demektir. Bu fazilete sahip kişiler sözünde sâbit ve görüşlerinde kuvvetli, işlerinde cesur ve yürekli kimselerdir.

Sebat ve metanet sahipleri yapacakları işleri önceden iyi düşünür, lehinde ve aleyhinde olan bütün sebepleri karşılaştırıp ölçer, tercih sebeplerini bularak karar verir; böyle verilmiş karardan da artık dönmezler. İrade ile ilgili olan bu fazilete sahib olmak büyük bir meziyettir. Ne sevinç, ne üzüntü, ne menfaat, ne de heyecan, kısaca hiç bir şey metin olan adamı kararından döndüremez.

Önderler ve önemli mevkilerde bulunan kişiler sebat ve metanet sahibi olurlarsa, çevrelerindeki insanlar için cesaret ve güven kaynağı durumuna gelirler. Böyleleri, işlerinde daha başarılı olur. Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: "Ey mü'minler, bir düşman topluluğu ile karşılaştığınız zaman, sebat edin ve Allah'ı çok anın ki, kurtulabilesiniz" (Enfal, 45). Bu âyette, sebat ve metanetin, harpte zafere erişmek ve kurtuluşa ulaşmak hususundaki önemine işaret edilmiştir. Gerçekten de bu ahlakî fazilete sahip olmayanların doğru karar vermeleri, işlerinde başarılı olmaları, düşmanla galip gelmeleri pek güçtür.

Sebat ve metanette âşırı gitmek inattır. Yokluğu da, kararsızlıktır.

KISSA VE HİKAYELER

AZİM NELERE KADİRDİR?

*Kafasına çılgınlık girmemiş dâhi yoktur. ARİSTO

Hank Dekker, bu maceracı adam 1983 yılında ufak teknesine atlar ve tek başına dalgalarla boğuşa boğuşa San Francisco’dan Hawai’ye ulaşmayı başarır.

Bununla da yetinmeyen bu serüven tutkunu Amerikalı, 1986’da bir imkansızı daha denemeye niyetlenir! Aynı ufak teknesiyle Büyük Okyonus’u aşmaya karar verir ve binbir badirenin ardından başarır da!

Bu cesaret timsali adam, bu başarılarıyla da yetinmez ve çılgınca bir düşünceyle 2001 yılında Atlas Okyonusu’nu baştan başa geçmeye niyetlenir. Yani Amerika’dan İngiltere’ye... Bütün ikazlara ve engellemelere rağmen hazırlıklarını yapar ve yola koyulur. Fakat hedefine ulaşmasına sadece 90 mil gibi çok az bir mesafe kala küçük teknesi su almaya başlayınca telsizle yardım istemek zorunda kalır.

Buraya kadar yazdıklarımı fazla abartılı bulup meseleyi biraz büyüttüğümü düşünenlere bir çift sözüm var:

Hank Dekker 58 yaşında ve doğuştan kör...!

İhtiyar Dekker pes etmiyor, “yakında yine deneyeceğim. Atlas Okyanusu’nu geçmek zorundayım” diyor ısrarla ve azimle.[3]



[1] Derleyen, YETER Hasan Vehbi, Emekli öğretmen, Honaz / 2006

[2] Sözlük manaları

[3] İbrahim Refik. “Erkam Takvimi 26.01.2004”

Hiç yorum yok: